Șlefuirea pereților - Informații utile pentru meșteri amatori și profesioniști
Lucrările de finisaj în construcția unei clădiri sunt, de regulă, realizate la final, muncitorii trebuind să șlefuiască atenți tavanele și pereții și să le aducă la forma netedă și lucioasă, cât mai aproape de perfecțiune. Deși toată lumea vrea să aibă suprafața pereților locuinței uniformă, adevărul este că, fără șlefuire, fără un meșter priceput și fără echipamentul adecvat, acest lucru ar rămâne doar un simplu vis. Șlefuirea pereților se poate face manual, mai ales când este vorba despre un amator, dar de preferat este să se utilizeze mașinile speciale de șlefuit, care fac treaba mult mai bine și mai rapid.
În articolul de mai jos vei descoperi informații generale despre operațiunea de șlefuire a pereților, despre ce materiale, unelte, scule și echipamente vor fi necesare pentru a o duce la bun sfârșit, vei ști care sunt etapele de urmat ale acestui procedeu, fie manual, fie mecanic, și vei afla câteva sfaturi utile pentru a putea să te bucuri de rezultate excepționale.
Cuprins:
1. Șlefuirea pereților- Informații utile
1.1. Reguli de realizare a șlefuirii pereților
1.2. Materiale, scule, unelte și echipamente necesare pentru șlefuirea pereților
2. Etape în șlefuirea pereților
2.1. Etapele în șlefuirea manuală a pereților
2.2. Etapele în șlefuirea mecanică a pereților
3. Sfaturi utile pentru șlefuirea adecvată a pereților
1. Șlefuirea pereților - Informații utile
Pregătirea pereților pentru finisare presupune atingerea mai multor etape, printre care se numără aplicarea tencuielii și grundului, șlefuirea pereților și decorarea finală. După realizarea chituirii este imperios necesar ca suprafața să fie șlefuită adecvat, permițând meșterului, practic, să elimine diferite nereguli de mici dimensiuni, mai greu de observat. Aplicarea tencuielii trebuie să fie urmată numaidecât de șlefuire, deoarece indiferent cât de profesionist este muncitorul în cauză, nu se poate obține o suprafață netedă în lipsa ei.
1.1. Reguli de realizare a șlefuirii pereților
Pentru a obține rezultate foarte bune, este important ca meșterul să țină cont de anumite reguli:
-
să aștepte ca stratul de chit sau de glet să se usuce bine;
-
să-și pună ochelari de protecție, mască și accesorii pentru cap;
-
să aibă în interior o iluminație a spațiului optimă;
-
să îndepărteze denivelările mai mari cu o spatulă.
1.2. Materiale, scule, unelte și echipamente necesare pentru șlefuirea pereților
Înainte de a începe șlefuirea propriu-zisă a pereților este indicat ca meșterul să se înarmeze cu materiale, scule, unelte și echipamente necesare, fără de care lucrarea nu va fi una de calitate. Dintre acestea pot fi enumerate:
-
diferite tipuri de pânză de șmirghel (șmirghelul este foarte des folosit în această operațiune, fiind realizat dintr-o bucată de material peste care s-a așezat granulația abrazivă în cantitate diferită);
-
hârtie sau plasă de șlefuit, elemente necesare pentru șlefuirea primară;
-
mașină de șlefuit, un echipament care face munca mult mai rapid (Mașina de șlefuit sau șlefuitorul se poate găsi într-o varietate largă de modele, așa că alegerea sa nu este una foarte dificilă, mai ales dacă se va ține cont de anumite aspecte, cum ar fi: tipul produsului, puterea, diametrul discului de șlefuire, viteza de rotire, tipul mânerului, specificațiile tehnice, producător, preț. Pentru uz casnic sunt utile modelele standard, cu caracteristici simple, iar pentru uzul industrial (șantiere mari) mașini de șlefuit cu aspirator, care să reușească rapid și ușor să absoarbă toată mizeria și praful. Dintre modelele de mașini de șlefuit ce pot fi găsite în magazine pot fi menționate: produsele universale (au burete fin și grosier), utilizate pentru finisarea umedă a tencuielilor și gleturilor mecanizate, mașină de finisaj umed, șlefuitoare telescopice, șlefuitorul cu aspirator ce se fixează pe spate ca un rucsac);
-
burete de șlefuit special cu marginea teșită, care este, practic, un element elastic acoperit pe patru laturi cu material abraziv, cu ajutorul căruia se aliniază perfect colțurile interioare și cele exterioare;
-
set de spatulă;
-
lanternă puternică (uneori, este nevoie de un grad sporit de luminozitate, așa că se poate opta pentru acest instrument sau pentru un bec cu prelungitor, care oferă mobilitate crescută meșterului ce trebuie să observe atent orice problemă apărută după șlefuire);
-
scară, masă, scaun (ideale pentru meșterul care trebuie să ajungă la diferite niveluri, inclusiv la tavan) sau schele (mai ales pentru exterior sau pentru tavan);
-
echipament personal de protecție.
2. Etape în șlefuirea pereților
Pentru șlefuirea pereților este importantă uscarea lor completă și doar după ce acest lucru s-a finalizat se va putea trece la operațiunea propriu-zisă de netezire. Șlefuirea poate fi realizată manual sau mecanic.
2.1. Etapele în șlefuirea manuală a pereților
Pentru șlefuirea manuală a pereților într-un spațiu redus ca dimensiuni nu este nevoie să se folosească mașina de șlefuit, deși adevărul este că munca se face mult mai rapid și timpul obținut poate fi folosit la alte lucruri importante. Șlefuirea manuală se poate pune în aplicație foarte ușor, dă rezultate bune, de regulă, mai ales atunci când meșterul știe ce face, necesitând, totuși, un număr de scule și de accesorii ușor de procurat, de altfel, sau care se găsesc în orice gospodărie, fără să mai fie nevoie să se investească suplimentar.
Practic, în urma șlefuirii trebuie să se obțină un rezultat clar, și anume pereții perfect drepți. O regulă pe care trebuie să o cunoască orice meșter amator este că aplicarea gletului contribuie foarte mult la rezultatul final dorit. Gletul se aplică foarte bine, cu atenție, și după ce s-a uscat se mai pot face câteva mici retușuri, acolo unde este cazul. În funcție de temperatura din cameră și de umiditate pereții și tavanul se pot usca mai repede sau mai greu. Regula generală spune că se va folosi o perioadă de 24 de ore pentru fiecare mm de glet care a fost aplicat pe perete și tavan.
Astfel, urmează șlefuirea propriu-zisă. Meșterul va lua șmirghelul sau pânza pentru șlefuit (aceasta din urmă este mai ușor de utilizat), obligatoriu să aibă o granulație mai mare și va netezi grosier acele zone de glet unde sunt probleme vizibile. Apoi, va lua un șmirghel ceva mai mare (120 sau 160) și va continua să netezească până va obține o suprafață perfect plană. Nu ar fi deloc rău dacă ar folosi suporturile speciale pe care se montează smirghelul și pânza pentru șlefuit, deoarece acestea îi vor permite să le manevreze mult mai bine.
Rezultatul final obținut în urma șlefuirii se va inspecta cu ajutorul unei lumini puternice (de la o lanternă sau un bec cu prelungitor), ce se va ține paralel cu peretele. Tot acum este bine ca meșterul să îndepărteze obligatoriu tot praful ce a rezultat în urma acestei operațiuni, fie măturând, fie aspirând bine suprafețele. Dacă nu va ține cont de această ultimă operațiune, există posibilitatea ca varul lavabil să nu se aplice bine și să apară diferite probleme estetice.
2.2. Etapele în șlefuirea mecanică a pereților
Șlefuirea mecanică se folosește, de regulă, pe suprafețele mai mari, pentru că, altfel, munca ar dura mult prea mult și ar fi prea epuizantă pentru meșteri. La o zi după ce a fost aplicat ultimul strat de glet se începe șlefuirea mecanizată (la fel ca în cazul celei manuale). Mașinile de șlefuit sunt de mai multe feluri și pot fi găsite pe piață la prețuri accesibile.
Cea mai cunoscută dintre ele este mașina de șlefuit cu bandă. Se poate recunoaște după prezența rolelor de hârtie abrazivă și după viteza mare de șlefuire. Mașina de șlefuit alternativă se folosește în construcții pentru prelucrarea tencuielii sau ipsosului, nu are discuri, dar are o bandă plată ce susține hârtia abrazivă. Se utilizează pentru șlefuirea fină, iar mișcarea benzii este longitudinală. Meșterul trebuie să fie îndemânatic și priceput când o folosește pentru a reuși să obțină rezultate bune.
Mașina de șlefuit orbitală se întrebuințează pentru suprafețele curbate sau plane. Are multe discuri ce execută o mișcare orbitală, care nu sunt fixe, și se utilizează pentru aproape orice material. Șlefuitorul cu excentric este și el folosit la diverse finisaje, iar mașina de șlefuit multifuncțională îmbină patru echipamente de șlefuit.
Mașina de șlefuit este robustă, eficientă și ușor de folosit, fiind alcătuită, de regulă, din diferite componente: cap de șlefuire, LED pentru iluminarea zonei, mâner, coloană extensibilă (pentru modelele extensibile), comutator (pentru pornire și oprire), furtun pentru sacul de praf, regulator de viteză, sac de colectare a prafului, disc de șlefuire, diferite accesorii (piesă detașabilă pentru șlefuire colțuri, duză evacuare praf, cablu electric etc.). Aparatul trebuie utilizat doar conform recomandările producătorului, altfel apărând riscul de accidente nedorite.
Motivele pentru care se apelează la mașina de șlefuit și nu la șmirghel sunt:
-
lucrarea se finalizează rapid;
-
rezultatul este mult mai bun decât în cazul șlefuirii pereților în mod manual;
-
nu vor apărea fisuri sau crăpături în perete;
-
sporește securitatea în muncă;
-
costurile sunt mai mici.
Șlefuirea mecanică a pereților se desfășoară după același plan ca cea mecanică, numai că meșterul va mânui mașina și nu șmirghelul sau pânza de șlefuit.
3. Sfaturi utile pentru șlefuirea adecvată a pereților
Șlefuirea pereților este o etapă importantă în construirea sau renovarea unei suprafețe (perete sau tavan), așa că meșterii trebuie neapărat să știe ce să facă în așa fel încât rezultatele să fie unele spectaculoase, care să facă impresie și care să spună despre ei că sunt adevărați specialiști. Câteva sfaturi sunt extrem de utile în acest sens:
-
Pentru menținerea sănătății optime este important ca meșterul sau cei care iau parte la această operațiune să fie echipați corespunzător, cu ochelari de protecție, mască și pălărie, pentru că praful este din abundență aici și ar putea să pătrundă în gură, ochi sau nas;
-
Pentru a identifica zonele care au nevoie de o mai mare atenție se poate utiliza un spot sau o lampă portabilă, o lanternă puternică sau un bec cu prelungitor. Corpul de iluminat va fi așezat cât mai aproape de perete pentru a se putea observa diferitele imperfecțiuni;
-
Dacă după șmirgheluire se observă zgârieturi, atunci se va trece iar cu un șmirghel cu granulație mai mică și se va șlefui cu atenție suprafața;
-
Bureții de șlefuit sunt excelenți pentru șlefuirea colțurilor, adică a locurilor greu accesibile, acolo unde nu pătrunde mașina sau șmirghelul;
-
Tavanul trebuie șlefuit și el cu multă atenție și răbdare, pentru că aici vor fi așezate corpurile de iluminat cu becuri puternice, care vor arăta repede orice imperfecțiune. Este dificil de șlefuit tavanul cu un șmirghel, așa că o mașină de șlefuit extensibilă își va face foarte bine treaba;
-
Mișcările circulare sunt cele mai indicate pentru a obține rezultate impecabile;
-
În construcțiile și reparațiile moderne se folosesc două metode de șlefuit: metoda uscată și metoda umedă. Cea mai bună metodă în șlefuirea chitului este cea umedă. Suprafața tencuită bine uscată este umezită iarăși, reușindu-se șlefuirea mai bună și obținerea unei cantități mai mici de praf. După efectuarea ei este suficient să se șteargă podeaua cu un mop umed. Șlefuirea uscată nu implică umezirea peretelui, lucrându-se pe uscat. Dezavantajul este praful generat în cantitatea foarte mare, astfel încât nu va fi nevoie doar de curățarea pardoselii, ci și de ventilație de înaltă calitate;
-
Este important să se aplice un chit de început și unul de finisare, care are un aspect mai fin și e mai ușor de șlefuit la final;
-
Pentru șlefuirea tavanului este mai indicat să se utilizeze o schelă, pentru mai mare siguranță, dar și o scară stabilă poate să ofere securitatea de care are nevoie meșterul;
-
Specialiștii recomandă amatorilor să înceapă mai întâi cu șlefuirea cu ajutorul șmirghelului și apoi să treacă la folosirea mașinilor speciale, pentru a putea învăța tehnica bine;
-
Dacă după inspecția finală se observă defecte (de exemplu o zonă a fost șlefuită prea mult), atunci tencuiește din nou, se așteaptă să se usuce zona și se șlefuiește iarăși cu multă atenție.
În concluzie, șlefuirea pereților nu este un proces foarte complicat în renovarea diferitelor suprafețe. Operațiunea aceasta se poate face mult mai rapid și mai ușor de către un meșter cu anumite cunoștințe în domeniu, care se înarmează cu uneltele, sculele și echipamentele necesare și care are suficientă răbdare pentru a obține rezultate uimitoare.