Fonduri europene pentru agricultura - Condiții de acordare a ajutoarelor prin PNDR și PAC
Dezvoltarea agriculturii este un obiectiv esențial pentru statul român, acest domeniu economic fiind important din două puncte de vedere, în primul rând, pentru asigurarea necesarului de produse alimentare destinate consumului intern și, în al doilea rând, pentru sprijinirea evoluției zonei rurale prin înființarea și sprijinirea fermierilor. Pentru atingerea acestui deziderat, Uniunea Europeană și Guvernul României acordă sume de bani însemnate, sub forma unor fonduri nerambursabile, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală și prin Politica Agricolă Comună.
În articolul de mai jos vei afla care sunt condițiile impuse de statul român și de Uniunea Europeană pentru accesarea acestor fonduri prin intermediul celor două programe dezvoltate (din 2014 până în 2027).
Cuprins:
1. Condiții pentru acordare fondurilor europene în agricultură prin PNDR
2. Condiții pentru acordare fondurilor europene în agricultură prin PAC
1. Condiții pentru acordare fondurilor europene în agricultură prin PNDR
Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost pus la punct printr-un Acord de Parteneriat încheiat între statul român și Uniunea Europeană și avea drept scop sprijinirea dezvoltării satelor românești în perioada 2014-2020. Direcțiile de bază ale programului erau legate de trei elemente esențiale, și anume competitivitatea și dezvoltarea rurală, oamenii și societatea și resursele.
Obiectivele practice ale programului erau îndreptate în trei direcții privite ca obiective strategice:
-
Restructurarea și creșterea viabilității exploatațiilor agricole;
-
Gestionarea durabilă a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice;
-
Diversificarea activităților economice, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor pentru îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale.
Pentru accesarea fondurilor disponibile în acest program, în valoare de aproximativ 10000 de euro, au fost impuse câteva condiții pe care solicitanții de fonduri trebuiau să le respecte prin punerea la punct a unor proiecte. Prioritățile urmărite pentru dezvoltarea rurală erau menite pentru a încuraja dezvoltarea fermelor prin instalarea unor fermieri tineri, prin modernizarea exploatațiilor agricole, inclusiv în direcția procesării secundare a produselor rezultate. O altă condiție era ca aceste noi exploatații agricole să creeze locuri de muncă în zonele rurale, atât în sectorul agricol, cât și în sectoarele non-agricole.
Printre activitățile pentru care se prevedea finanțarea prin PNDR se numără:
-
Investiții pentru dotările de la nivel de fermă, atât în ceea ce privește înființarea unora noi, cât și a modernizării celor vechi;
-
Investiții pentru procesarea și comercializarea la standarde înalte a producției agricole;
-
Aplicarea unor practici de agricultură ecologică;
-
Împădurirea terenurilor agricole și neagricole;
-
Îmbunătățirea infrastructurii locale;
-
Conservarea moștenirii culturale.
2. Condiții pentru acordare fondurilor europene în agricultură prin PAC
După finalizarea perioadei de depunere a solicitărilor pentru finanțări prin intermediul PNDR-ului, etapă încheiată în 2020, Uniunea Europeană continuă sprijinul acordat fermierilor români printr-un program aplicat la nivelul întregului spațiu, numit Politica Agricolă Comună, fondurile putând fi obținute începând cu anul 2023. În acest program partea României este de aproximativ 20 miliarde de euro, sumă ce poate fi utilizată pentru plata directă la hectar și pentru finanțarea unor proiecte de afaceri agricole și neagricole din zona rurală.
Condițiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste ajutoare nerambursabile sunt mai stricte decât în programul trecut, finanțarea fiind, însă, mai importantă. Condițiile sunt împărțite în patru categorii:
-
Condiții sociale. Solicitanții pentru fonduri PAC trebuie să respecte legile UE din domeniul social și din domeniul muncii. Se pune accent pe sprijinirea tinerilor fermieri, care trebuie să primească un procent minim obligatoriu din totalul sumelor;
-
Condiții ecologice. Se pune accent pe dezvoltarea unor afaceri, precum cele din zootehnie, pomicultură sau cultura cerealelor, ce nu dăunează mediului înconjurător, climatului, importantă fiind și respectarea bunăstării animalelor;
-
Condiții cu privire la flexibilitatea acordării fondurilor. Statul român trebuie să pună la punct un plan național în care să explice cum se vor îndeplini obiectivele în concordanță cu strategia ”de la fermă la consumator” comună pentru toate statele Uniunii Europene;
-
Condiții cu privire la competitivitatea fermierilor în sectorul agroalimentar. Fermierii trebuie să se transforme într-o verigă esențială în lanțul de aprovizionare, inclusiv prin realizarea unor cooperative ale acestora, ce oferă direct pe piață produsele agricole.
Pentru accesarea fondurilor din PAC vor fi elaborate o serie de regulamente aprobate de Parlamentul European în perioada imediat următoare pentru ca de la începutul anului 2023 să fie pus în practică programul.
În concluzie, perioada următoare este una extrem de plină de oportunități pentru fermierii aflați la început de drum sau pentru cei care vor să-și dezvolte afacerile prin intermediul obținerii unor fonduri nerambursabile, puse la dispoziție în comun de către statul român și Uniunea Europeană.