A venit momentul să-ți amenajezi grădina și îți dorești să alegi un gard natural? Este o alegere perfectă dacă vrei să ai parte de intimitate, și, în același timp, visezi să dai un aspect modern și îngrijit gospodăriei tale. Ai la dispoziție câteva opțiuni pentru un gard viu, astfel că poți apela la plante veșnic verzi, precum gardul viu din tuia, sau plante cu creștere rapidă, dacă îți dorești un rezultat în cel mai scurt timp, și aici vorbim despre gard viu din lemn câinesc, sau chiar plante cu flori, pentru un plus de frumusețe și parfum. Varietatea de plante pentru un gard viu este mult mai mare, așa că îți oferim un ghid complet pentru nevoile tale. Pe lângă soiurile existente, vei afla cum se taie un gard viu și care sunt pașii necesari pentru întreținerea acestuia.
Pe lângă delimitare și design, un gard viu contribuie și la îmbunătățirea calității aerului, reducând poluarea, dar încurajează și diversitatea faunei. Nu trebuie să rămâi surprins dacă mici insecte sau chiar păsări se hotărăsc se își facă un adăpost în noul tău gard natural. E timpul să te înarmezi cu ustensilele necesare și să descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre un gard viu.
Cuprins:
1. Ce este și când se plantează gardul viu?
2. Tipuri de plante pentru gard viu
2.1. Gard viu lemn câinesc
2.2. Gard viu tuia
3. Cum și când se tunde gardul viu?
4. Modele de gard viu și metode de întreținere
1. Ce este și când se plantează gardul viu?
Un gard viu este o metodă prin care îți poți delimita în mod natural curtea, sau o anumită porțiune: spre exemplu, poți separa grădina de legume de curtea principală a casei tale. Acesta este alcătuit din diverse plante care se pretează scopului tău, în funcție de nevoile și preferințele tale. Pentru a crea efectul unui gard, acestea sunt plantate la distanțe egale, astfel încât să nu existe goluri sau spații libere, decât în cazul în care dorești să ai o cale de acces. Avantajul unui astfel de gard viu, este faptul că nu necesită o autorizație de ridicare, și spre deosebire de un gard din ciment sau lemn, aceste plante reduc atât poluarea fonică, cât și cea a aerului.
Dacă locuința ta este situată într-o zonă predispusă inundațiilor, un gard viu va servi drept o barieră împotriva apei, protejând foarte bine zona casei, și, așa cum am prezentat anterior, va încuraja dezvoltarea faunei, întrucât multe animăluțe de mici dimensiuni, insecte sau păsări își vor construi un adăpost aici, sau îl vor utiliza pentru hrană. De asemenea, oferă o priveliște deosebită, care te poate ajuta în lupta cu stresul.
De îndată ce te decizi să apelezi la o astfel de opțiune, trebuie să iei în considerare perioadele propice când se plantează gardul viu. Cea mai potrivită perioadă pentru acest lucru este cuprinsă între lunile noiembrie-martie, atunci când poți comanda rădăcina plantelor. Nu doar că o să economisești bani prin faptul că rădăcinile se vor livra direct în pământ, și nu va veni întreaga plantă în ghiveci, dar dacă o plantezi până la prima zăpadă, nu va mai necesita udare, și va avea o rezistență crescută, dezvoltându-se imediat cum primăvara apare.
2. Tipuri de plante pentru gard viu
Plantele pentru un gard viu trebuie alese în funcție de nevoia fiecăruia. Dacă îți dorești protecție atunci te poți orienta către plante cu spini, iar una dintre acestea este păducelul. Trebuie să iei în considerare și grija cu care îl vei manevra, pentru a nu-ți provoca răni singur. Acesta are o durată de viață extrem de mare și nu necesită o atenție sporită. Pentru un plus de intimitate, orientează-te către arbuști înalți, care să nu permită vederea spre casă. Un gard viu ce ajunge la înălțimi de până la 8 metrii este alcătuit chiar din brad. Costurile pot să fie mai ridicate în acest caz, iar creșterea se realizează în decursul anilor, dar va rămâne veșnic verde. Acesta se pretează mai mult în zona rurală, dar o altă alegere extrem de populară este gardul viu din tuia. Alte plante pentru gard viu, de data aceasta cățărătoare, sunt iedera și caprifoiul (cunoscut în popor sunt numele de Mâna Maicii Domnului). Trebuie să calculezi foarte bine decizia în acest caz, pentru că sunt plante de care vei scăpa cu greu, și care își vor croi drum pe toată fațada casei sau a zidului în apropierea căruia le plantezi.
Dacă vrei să vezi rezultate cât mai rapide în primăvară, și frunze cât mai dese, poți opta pentru un gard viu din lemn câinesc. Este o variantă pe care o aleg mulți gospodari, împreună cu tuia, așa că e timpul să descoperi fiecare soi în parte, pentru a decide alegerea finală.
2.1. Gard viu lemn câinesc
Printre cele mai cunoscute tipuri de gard viu se află gardul viu din lemn câinesc, pe care cu siguranță l-ai văzut în curțile oamenilor, chiar dacă nu ai știut care este denumirea sa. Acesta este una din plante pentru gard viu cu creștere rapidă, regăsindu-se atât în varianta veșnic verde, cât și semi veșnic, în funcție de soi.
Înălțimea sa este una medie, atingând aproximativ 6 metri înălțime, iar frunzele sunt mici, ovale și lucioase. Gardul viu din lemn câinesc îmbină partea practică, cu un design superb, oferit de către florile sale albe, care au o durată lungă de viață și sunt într-un număr foarte mare. Ulterior, se transformă în mici fructe negre, pe care deși păsările le iubesc, copiii trebuie supravegheați în preajma lor, fiind otrăvitoare. Același lucru este valabil și pentru animăluțe. Deși arată apetisant, ca multe dintre fructele de pădure cunoscute, au un efect nociv asupra organismului. În schimb, florile care vor apărea în luna aprilie, îți vor încânta privirea și simțurile, fiind extrem de parfumate.
Unele soiuri ale lemnului câinesc își pierd din frunze pe timpul iernii, fiind catalogate drept semi veșnice, dar majoritatea vor rămâne la locul lor. Acest model este mult mai ușor de întreținut decât alte tipuri de gard viu. Trebuie tăiat de câteva ori pe an, în timpul sezonului de creștere, cu ajutorul unor foarfeci, pentru a-și menține o formă îngrijită. În fiecare an, o să crească undeva între 20 și 40 de centimetri, adaptându-se aproape fiecărui tip de sol, mai ales dacă este umed și bine drenat. Ai grijă să plantezi rădăcinile la distanțe de către 30 de centimetri, într-o singură linie.
2.2. Gard viu tuia
De ce să alegi tuia pentru gard viu? Pentru că, asemenea gardului viu din lemn câinesc, este o alegere perfectă atunci când ești în căutarea de plante pentru gard viu cu creștere rapidă, și veșnic verde, făcând parte din familia coniferelor. Acest copac are o viață lungă, și este ușor de întreținut, fiind tolerant cu majoritatea condițiilor și tipurilor de sol. Singura necesitate a acestuia, este ca solul să nu fie permanent plin cu apă în timpul iernii.
Nu trebuie să îți faci griji pentru perioadele de îngheț sau furtună, pentru că are o rezistență crescută la vânt și la temperaturi de până la -25 de grade Celsius. Frunzele sale se aseamănă izbitor cu soiul Chiparos Leylandii, însă acesta din urmă tinde să nu fie atât de des, deși are o creștere puțin mai accelerată. Totuși, rezultă un gard viu aproape identic, în special dacă sunt îngrijiți corespunzător. Un aspect pe care probabil nu îl cunoșteai este că, tuia pentru gard viu, are și numeroase beneficii asupra sănătății, utilizându-se în scopuri terapeutice, pentru tratamentele naturiste. Astfel, de data aceasta nu te vei mai confrunta cu fructe otrăvitoare ci, dimpotrivă, te vei putea bucura de beneficiile acestora, dar și de frumusețea pe care o oferă curții tale. Frunzișul său este de culoarea verde închis, însă capătă nuanțe argintii în timpul sezonului rece.
La ce distanță se plantează tuia pentru gard viu? Ține cont de densitate pe care o dorești. Dacă vrei ca rezultatul să fie unul care să imite cu adevărat un gard, atunci plantează tuia la o distanță de 60 de centimetri, în caz contrat spațiul dintre plante va rămâne gol.
3. Cum și când se tunde gardul viu?
Tăiere gardului viu nu este întotdeauna o muncă ușoară, mai ales dacă îți dorești să ai forme perfecte care să atragă atenția vecinilor. Cel mai ușor este tunderea gardului viu înflorit, deoarece aspectul acestuia poate merge chiar spre zona de neglijență, fără a arăta urât, datorită florilor. În parte opusă, se află gardul viu formal care trebuie tăiat cu atenție pentru a păstra un contur clar, bine definit.
Dacă nu ai ustensilele necesare pentru tăiere, poți achiziționa pe lângă foarfecile despre care am vorbit anterior, și coase sau motocoase, dar și mașini de tuns iarba, cu ajutorul cărora vei întreține și gazonul din jurul gardului viu, pentru un design mai elegant. Dar cât se tunde gardul viu? Într-o primă etapă, este ideal să-l tunzi iarna, atunci când plantele nu au încă muguri. Acum este momentul în care poți tăia mai mult din ei, urmând să se refacă în primăvară, în direcția pe care le-ai oferit-o. Gardul veșnic verde este ideal să fie tăiat la începutul sezonului, fiind momentul în care creșterea este mai lentă, și prezintă schimbări de culoare (frunze galbene spre vârf, apărute în urma decolorării). Dacă, însă, ai un gard viu al căror flori încep să se ofilească, regula de tăiere a gardului viu este să aștepți a doua zi a procesului de ofilire, astfel încât va avea timp necesar pentru a forma muguri noi în sezonul următor.
Un alt lucru pe care trebuie să-l iei în considerare când vine vorba despre tăierea gardului viu este ca plantele să rămână mai înguste în partea superioară, și mai late în partea de jos. În mod natural procesul se produce în sens invers, însă dacă lași frunzele de sus mai late, acestea vor capta întreaga lumină a soarelui, și partea de jos va rămâne în umbră, fără a se dezvolta corespunzător.
4. Modele gard viu și metode de întreținere
Îngrijirea gardului viu nu este foarte greu de realizat. Pe lângă tunderea de care ai aflat anterior, trebuie să mai iei în considerare câteva aspecte. În primul rând, tipul de sol de care dispui, pentru a afla dacă plantele alese pentru gardul viu se pot dezvolta în condiții optime. Lumina naturală existentă în locul în care urmează să-l plantezi este un alt aspect pe care este bine să-l ai în vedere, necesitățile fiind specificate în funcție de fiecare soi în parte. Nu în ultimul rând, asigură-te că îi poți furniza cantitatea de apă necesară, în cazul perioadelor secetoase. O altă soluție pentru a păstra solul hidratat pentru un timp mai îndelungat este mulcirea, adică acoperirea solului cu un material special (scoarță de copac, folie de plastic, rumeguș, ș.a.).
Oricând simți că este nevoie, apelează la îngrășământ pentru a păstra gardul tău frumos și sănătos, oferindu-i o întreținere ridicată. Poți utiliza îngrășământ special, pe care îl găsești în comerț, sau poți produce chiar tu un tip de fertilizator, din reziduurile menajere. Aceste amestecuri vor hrăni solul cu nutrienții necesari, care vor ajunge mai apoi la plante.
Acum că ai aflat care sunt pașii necesari pentru întreținerea gardului viu, e timpul să te gândești la partea estetică. Sunt numeroase modele de gard viu pe care le poți contura chiar tu, cu ajutorul ustensilelor necesare. Cel mai ușor de realizat sunt formele cubice, fiind și cele mai întâlnite în curțile oamenilor. Alte idei pentru un gard viu cuprind forme sferice, arcade, diverse alte forme geometrice sau chiar labirinte și desene. Te poți folosi de gardul viu chiar pentru a scrie un mesaj. Dacă simți că aceste idei de gard viu sunt potrivite pentru tine, dar îți depășesc îndemânarea, poți căuta o firmă specializată în această zonă, care îți va transforma grădina, conform dorințelor tale. Trebuie să iei în calcul și întreținerea de care o să fie nevoie în viitor, și costurile la care se ridică.
Acum că ai aflat toate secretele unui gard viu, care este diferența dintre lemnul câinesc și tuia, dar și când este momentul potrivit pentru tăiere, poți începe să cercetezi piața, în căutarea celor mai bune oferte. Alege tipul potrivit de plante pentru solul tău, și îngrijirea va fi mult mai ușoară.