🌤 📞 Comenzi telefonice intre orele 08.30 - 18.00 / Luni - Vineri. La 0753 852 922

Lucrări agricole de toamnă - ce trebuie să știi înainte să te apuci de ele

Lucrări agricole de toamnă - ce trebuie să știi înainte să te apuci de ele

Lucrări agricole de toamnă - ce trebuie să știi înainte să te apuci de ele

 

Un vis pe care majoritatea oamenilor îl au este să dețină o casă spațioasă cu grădină sau o mică livadă. Sunt o mulțime de avantaje în a avea grijă de o livadă sau de o grădină. Principalul avantaj este că vei avea produse proaspete la îndemână care știi sigur că nu sunt pline de chimicale. Alt avantaj este că îți oferă oportunitatea de a lucra într-un mod productiv pentru un stil de viață sănătos și îți oferă satisfacția de a mânca ceva produs de tine. Deși la o primă vedere este un lucru frumos să poți să te plimbi prin livada sau grădina ta, a avea grijă de un petic de pământ, presupune multă muncă majoritatea anului. Toamna sunt multe lucrări agricole care trebuie înfăptuite pentru pregătirea grădinii și a livezii pentru iarnă. Acestea sunt esențiale și pentru primăvara când muncile agricole vor începe din nou, iar pământul trebuie să fie gata, iar livada cât mai curată.

 

Cuprins 

  1. Lucrări agricole de toamnă în grădină

1.1. Lucrări agricole în luna octombrie în grădina de legume și zarzavaturi

1.2.Lucrări de toamnă în grădina cu flori

1.3 Lucrări agricole de toamnă în sere și solarii

  1. Lucrări agricole de toamnă la vița de vie și în livadă

2.1 Lucrări în grădină în septembrie - curățarea livezii

2.2 Lucrări agricole de toamnă - plantarea de noi copaci și arbuști

  1. Ce lucrări agricole se fac în câmp toamna - pregătirea pământului pentru iarnă

 

 

1. Lucrări agricole de toamnă în grădină

 

Toamna este anotimpul în care au loc mai multe lucrări agricole în grădină care presupun atât strângerea produselor, cât și pregătirea solului pentru primăvară. Mai ales în zilele însorite poți lucra multe ore pentru amenajarea grădinii într-un mod estetic, dar și funcțional. Poți să te folosești la maxim de toate resursele furnizate de grădina ta. Sunt diferite procese care trebuie înfăptuite într-o anumită ordine pentru a facilita munca ta. Ideal ar fi să îți faci un plan înainte și să te asiguri că uneltele sunt pregătite și funcționale. 

 

 

1.1. Lucrări agricole în luna octombrie în grădina de legume și zarzavaturi

 

În cazul unei grădini de legume și zarzavaturi sunt mai multe procese pe care trebuie să le faci toamna. În linii generale acestea presupun strângerea produselor, curățarea și depozitarea lor în condiții optime, păstrarea semințelor pentru primăvara următoare unde este cazul și curățarea pământului. Deși par a fi lucruri simple, ele pot fi destul de migăloase în unele cazuri. 

 

Trebuie să ți cont că unele legume se strâng mai repede, iar altele mult mai târziu. Acest fapt este condiționat și de condițiile meteorologice, cât de ploioase sau secetoase au fost lunile de vară și în ce măsură s-au făcut legumele. Prin urmare, nu te axa pe o anumită dată când trebuie strânse, ci în funcție de când a început perioada de coacere. Unele produse, spre exemplu dovlecii, pot fi culeși inclusiv în noiembrie. 

 

Primul pas este strângerea produselor din grădină. Aici trebuie să ai în vedere că unele dintre ele trebuie curățate și pregătite pentru depozitare, precum zarzavaturile. Alte legume trebuie gătite, deoarece nu vor rezista pentru iarnă în forma lor, cum sunt vinetele, tomatele sau ardeii. După ce ai strâns produsele, nu uita să culegi semințe din cel puțin două produse coapte din fiecare categorie. Aceste semințe le poți folosi pentru a pune răsaduri în primăvara care urmează. În cazul zarzavaturilor și a altor legume care vor rezista peste iarnă, acestea trebuie curățate și depozitate într-o loc răcoros și uscat pentru a le putea folosi pe timpul iernii.

 

Al doilea pas este scoaterea rădăcinilor din pământ și depozitarea lor. Metoda tradițională folosită în trecut este adunarea lor într-o loc și lăsate la uscat. După ce se usucă, oamenii de obicei le dădeau foc. Acest lucru este interzis prin lege din cauza faptului că au avut loc foarte multe accidente în care focul nu a putut fi controlat. De asemenea, poate constitui un pericol pentru tine și gospodăria ta. În cazul în care ai un loc mai retras, poți amenaja un spațiu unde să depozitezi aceste tufe și rădăcini pentru compost. 

 

Al treilea pas este curățarea pâmântului. În momentul în care începe aratul, ar fi bine ca pământul să fie cât mai curat. De aceea ar trebui strânse toate buruienile care sunt în pământ și orice alte reziduuri. În caz contrar, aceste lucruri se pot agăța de plug, ceea ce va îngreuna aratul pământului. Totodată, ele nu vor dispărea ci doar vor fi îngropate în pământ, poate chiar duse în alte zone unde nu creșteau înainte și cel mai probabil te vei confrunta cu ele din nou în primăvară. 

 

1.2. Lucrări de toamnă în grădina cu flori

 

Grădina cu flori are nevoie de îngrijiri suplimentare în lunile de toamnă. Pe lângă plivirea și irigarea lor, operațiuni constante de la începutul primăverii, acum intervine și îngrijirea unor arbuști precum trandafirii și scoaterea unor bulbi sensibili la frigul iernii. În mod evident totul depinde de florile pe care le ai în grădina ta. Unele flori care au bulbi este posibil să înghețe în timpul iernii, prin urmare trebuie scoase din pământ și puse la uscat și depozitate într-un spațiu întunecos. În categoria acestor plante sunt incluse gladiolele, daliile, freziile și anumite specii de anemone. Nu este cazul narciselor și a lalelelor. De regulă, plantele care înfloresc primăvara vor rezista la temperaturi joase ale solului. 

 

În cazul în care ai trandafiri, fie sub formă de tufă, fie urcători, aceștia trebuie curățați, iar crengile trebuie tăiate. În cazul trandafirilor sub formă de tufă crengile pot fi tăiate la dimensiuni cât mai mici și egale cu ajutorul unor foarfeci speciale pentru a permite creșterea armonioasă primăvara. Trandafirii următori trebui curățați de crengile care au făcut bulbi de sămânță, deoarece acestea nu pot fi folosiți la înmulțire, iar greutatea lor pot duce la ruperea crengilor. De asemenea, sunt inestetice. Mai pot fi tăiate crengile care cresc în interior, ca și în cazul copacilor și cele care sunt uscate. Nu trebuie tăiate cele de jos, deoarece într-un an nu vor crește suficient pentru a crea o coroană sau perdea de flori frumoase, dar ar fi bine să nu fie prea aglomerate. Pentru a preveni înghețul în timpul iernii, în ambele tipuri de trandafiri se recomandă adăugarea unei grămezi de pământ la baza tulpinei.

 

Alte plante care se regăsesc în grădina ta sub formă de tufe, precum crizantemele, după ce a trecut perioada de înflorire, ar fi bine să fie tăiate la dimensiuni reduse pentru o creștere sănătoasă în anul următor. 

 

1.3. Lucrări agricole de toamnă în sere și solarii

Aproximativ aceleași pregătiri trebuie înfăptuite și dacă ai o grădină în sere și solarii precum cele prezentate mai sus. În cazul în care solarul va deveni inactiv pe timp de iarnă atunci cel mai probabil vei strânge totul din el. Asta presupune ,în primu rând, culesul legumelor și a plantelor, precum și a buruienilor, la fel ca și în cazul unei grădini în aer liber. Pe lângă aceste procese, va trebui să te asiguri că sistemul de irigație nu este predispus unei defecțiuni și că nu este apă care ar putea îngheța în lunile de iarnă ceea ce ar duce la daune majore. Majoritatea persoanelor lasă pe timp de iarnă doar scheletul metalic al solarului, deoarece sunt șanse mari ca folia să se deterioreze din cauza condițiilor meteorologice. Dacă dorești semănarea sau plantarea unor produse pentru a te bucura de ele primăvara timpuriu atunci probabil că nu vei face acest pas. Dar acest lucru presupune pregătirea pământului pentru culturi noi și, respectiv, plantarea lor. 

 

În cazul în care deții o seră atunci lucrurile sunt mai simple, deoarece nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu rezistența foliei de plastic pe timp de iarnă. Avantajul unei sere este că uneori lucrările agricole din septembrie necesare într-o grădină în aer liber, pot fi făcute în octombrie sau chiar noiembrie. Un alt avantaj este faptul că poți toamna târziu să plantezi diferite plante sau semințe pe spații mai extinse cu ajutorul unor mașini de plantat pentru a te bucura de o gamă variată de produse cât mai devreme în primăvara următoare. Chiar dacă este vorba de o seră, ar fi bine ca sistemul de irigație să fie complet închis, deoarece există riscul de a se deteriora. 

 

 

2. Lucrări agricole de toamnă la vița de vie și în livadă

Dacă te-ai axat pe a avea cat mai multe fructe proaspete, atunci ar fi bine să știi că trebuie făcute anumite lucrări de toamnă la vița de vie și pomi. În cazul în care ai o mică livadă, toamna este sezonul în care se te ocupi intensiv de ea, atât pentru îngrijire, cât și pentru extinderea ei. În acest caz ai nevoie de anumite unelte specifice pe care le vei folosi pentru o perioadă lungă de timp. 

 

 

2.1. Lucrări în grădină în septembrie - curățarea livezii

Pentru întreținerea livezii, ar trebui să cureți pomii și spațiu în lunile de toamnă. Deși iarba trebuie cosită în mod regulat, această operațiune este esențială în perioada lunilor de toamnă pentru ca iarba să crească sănătoasă primăvara. Tot pentru a ajuta iarba să crească frumos anul viitor, vei avea nevoie de un aspirator de frunze pentru a curăța spațiul dintre pomi cât mai bine. În cazul în care vei face compost natural pentru grădină, poți adăuga frunzele colectate care vor spori cantitatea de compost. 

 

Un alt proces important în îngrijirea pomilor este tăierea crengilor uscate. Deși procedeul de tăiere a crengilor uscate sau care cresc în interior se face și primăvara, poți să le faci și acum, deoarece vei lua din presiunea asupra pomilor. Mai ales dacă sunt unele crengi groase care sunt uscate, ar fi bine să le tai cu ajutorul unei drujbe pentru a evita ruperea lor ulterioară, ceea ce poate duce la ruperea unei bucăți sănătoase din pom. În cazul pomilor tineri, unele persoane preferă tăierea tuturor crengilor la aceeași dimensiune, deoarece ajută la îngroșarea lor și a trunchiului. 

 

Aceste crengi le poți folosi în alte scopuri. Dacă le tai cu ajutorul unor topoare și despicatoare de bușteni, în funcție de grosimea lor, le poți depozita într-un mediu uscat ca apoi să le folosești pentru foc. Dacă nu faci foc cu lemne pentru încălzire, ele pot fi folosite pentru grătar în anul următor. Astfel, vei folosi la maxim toate resursele oferite de livada ta.

 

 

2.2. Lucrări agricole de toamnă - plantarea de noi copaci și arbuști

Toamna este sezonul ideal pentru plantarea unor noi copaci sau arbuști, deoarece acestea vor avea cantitatea de apă necesară pentru a rezista plantării. Dacă alegi să faci acest lucru primăvara, există riscul ca noii pomi plantați să se usuce dacă vara va fi secetoasă. Pentru plantarea lor ai nevoie de o motoburghie pentru a facilita procesul de săpare a gropii. Pe lângă ușurarea muncii fizice, folosirea unui motoburghiu ajută la săparea gropii la adâncimea necesară în funcție de tipul pomului fără a deteriora iarba pe lățime foarte tare. 

 

Este recomandat ca groapa să fie făcută cu două zile înainte de plantarea propriu-zisă pentru a permite aerisirea solului. Pentru a ajuta pomul să reziste transmutării s-ar putea să ai nevoie de compost sau îngrășământ special. Toamna târziu, poate chiar la începutul iernii este recomandat să adaugi pământ la rădăcina pomului plantat recent, chiar și la pomi care au fost plantați sezonul anterior, pentru a le oferi o protecție suplimentară împotriva înghețului.

 

 

3. Pregătirea pământului pentru iarnă

Una dintre principalele lucrări agricole de toamnă este aratul. Acest procedeu este important pentru pământul care este folosit cu scopul de creșterea legumelor și zarzavaturilor deoarece permite aerisirea și creșterea volumului solului, iar rădăcinile buruienilor sunt scoase la suprafață și vor îngheța în sezonul rece. De asemenea, are efecte fitosanitare și este benefic împotriva dăunătorilor, precum hârciogul. 

 

Este indicat înainte de aratul propriu-zis să se pună pe pământ îngrășământ natural sau compost, preferabil cu câteva zile înainte. Compostul încorporat prin arat va îmbogăți solul cu substanțe nutritive și va ajuta la creșterea accelerată și sănătoasă a produselor.

 

Aratul unei grădini se poate face prin mai multe mijloace, în funcție de mărimea ei, anume cu ajutorul unui tractor, prin folosirea plugului tras de cai sau prin motocultor cu plug. Ultimele două variante sunt mai des folosite în grădinile de dimensiuni mai reduse. Metoda folosită nu influențează adâncimea la care se ară, aceasta fiind dată plug, dar în cazul folosirii unui tractor poate apărea riscul tasării pământului acolo unde sunt urmele roților. Un alt proces pe care îl poți face este discuitul, adică mărunțirea pământului, dar acest proces este făcut primăvara de regulă, deoarece după operațiunea de discuire pământul este pregătit pentru a fi plantat. 




 

A avea o grădină cu legume, o livadă sau o grădină cu flori este o sarcină destul de complicată, mai ales toamna. În acest sezon se curăță grădina de produse și se pregătește pământul pentru următorul ciclu agricol care începe primăvara. În cazul unei grădini de flori sau a unei livezi, se fac lucrări de întreținere și curățare. Lucrările de toamnă sunt esențiale pentru a asigura culturi și roade bogate în anul care vine, prin urmare ar trebui acordată o importanță mare asupra lor. 

Suport clienti 08:00 - 18:00 Luni - Vineri (comenzi online non-stop)

0753-852-922 contact@viata-la-tara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!