­čîĄ ­čô× Comenzi telefonice intre orele 08.30 - 18.00 / Luni - Vineri. La 0753 852 922

Irigarea gazonului

Irigarea gazonului

Irigarea gazonului - reguli de baz─â pentru o peluz─â de vis

 

O peluz─â de gazon de un verde intens reprezint─â un atu pentru orice curte care este destinat─â s─â bucure ochii ╚Öi s─â îi impresioneze pe vizitatori. Amenajarea în acest mod este la îndemân─â, deoarece iarba nu necesit─â îngrijiri speciale, cre╚Öte pe orice tip de sol ╚Öi poate fi între╚Ťinut─â cu echipamente de baz─â, u╚Öor de procurat. O aten╚Ťie deosebit─â trebuie acordat─â irig─ârii gazonului pentru c─â este un consumator avid de ap─â, mai ales în timpul lunilor c─âlduroase ╚Öi secetoase de var─â. Dac─â prim─âvara ╚Öi toamna, de cele mai multe ori, este suficient─â apa din precipita╚Ťii, în timpul verii, f─âr─â existen╚Ťa unui sistem de irigare, iarba va suferi vizibil, chiar se va usca. 

 

În articolul de mai jos vei afla care sunt cele mai bune scule de gr─âdin─â utilizate pentru irigarea eficient─â ╚Öi între╚Ťinerea gazonului, precum ╚Öi care sunt regulile de baz─â ale ud─ârii corecte.

 

Cuprins

1. Cele mai bune solu╚Ťii tehnice pentru irigarea gazonului

2. Cum se irig─â gazonul pentru rezultate de nota 10

 

 Cele mai bune solu╚Ťii tehnice pentru irigarea gazonului

 

O peluz─â verde ╚Öi s─ân─âtoas─â necesit─â cantit─â╚Ťi destul de mari de ap─â, datorit─â densit─â╚Ťii mari de plante pe metru p─âtrat ╚Öi a verilor, în general, lipsite de precipita╚Ťii ╚Öi cu temperaturi ce dep─â╚Öesc adesea 30 de grade Celsius. Gospodarii care vor s─â amenajeze un spa╚Ťiu des─âvâr╚Öit, trebuie s─â ╚Ötie c─â o irigare destul de însemnat─â este necesar─â, în aceast─â privin╚Ť─â existând trei solu╚Ťii tehnice, fiecare cu avantajele ╚Öi dezavantajele sale:

 
  • Utilizarea unui furtun de irigat conectat la o surs─â de ap─â este o solu╚Ťie simpl─â, ce nu necesit─â investi╚Ťii mari, dar care oblig─â proprietarii la interven╚Ťii dese ╚Öi, de multe ori, ineficiente, pentru c─â udarea nu se face regulat ╚Öi nici într-un mod eficient;

  • Utilizarea unor aspersoare de tip pulsator devine o solu╚Ťie mai bun─â, deoarece acest echipament reu╚Öe╚Öte s─â împr─â╚Ötie apa pe suprafe╚Ťe însemnate, c─âderea apei fiind asem─ân─âtoare cu cea a ploii naturale, lucru care nu poate fi decât un plus în îngrijirea gazonului;

  • Ultima solu╚Ťie este folosirea aspersoarelor automate, îngropate în sol, care func╚Ťioneaz─â împreun─â cu un programator automat ╚Öi un senzor de umiditate. Aceste echipamente, de╚Öi presupun o investi╚Ťie însemnat─â, î╚Öi fac treaba într-un mod exemplar, nu necesit─â interven╚Ťie uman─â ╚Öi ofer─â ap─â exact în cantit─â╚Ťile ╚Öi la momentele potrivite. 

Un gazon de bun─â calitate poate fi ob╚Ťinut doar dac─â irigarea se face prin respectarea unor reguli u╚Öor de implementat. Precau╚Ťiile trebuie s─â fie luate în ceea ce prive╚Öte momentul ud─ârii, cantitatea de ap─â utilizat─â, tipul de udare ╚Öi vârsta gazonului. Perioada de timp potrivit─â pentru realizarea irig─ârii este diminea╚Ťa devreme, înainte de cre╚Öterea temperaturii ╚Öi de ac╚Ťiunea intens─â a soarelui. În acest mod, apa reu╚Öe╚Öte s─â p─âtrund─â pân─â la baza r─âd─âcinilor, f─âr─â a exista pierderi importante din cauza evapor─ârii. 

 

Udarea de seara are avantaje, dar trebuie luate precau╚Ťii, astfel încât, la venirea nop╚Ťii gazonul s─â fie uscat, în caz contrar fiind favorizat─â apari╚Ťia d─âun─âtorilor. Udarea în mijlocul zilei se va evita cu orice pre╚Ť, pentru c─â o mare parte din ap─â se evapor─â, în plus, putând ap─ârea ╚Öi un efect de lup─â al stropilor de ap─â, ceea ce ar duce la arderea gazonului. 

 

Cantitatea de ap─â corect─â este cea care reu╚Öe╚Öte s─â ude solul pân─â la o adâncime de 15 cm, acest lucru reprezentând nivelul maxim la care ajung r─âd─âcinile unui gazon s─ân─âtos. Proba se face prin înfigerea în sol a unei tije metalice cu lungimea de 15 cm, care trebuie s─â p─âtrund─â u╚Öor pân─â la adâncimea corect─â. O cantitate mai mic─â de ap─â va duce la formarea unor r─âd─âcini superficiale, ce nu vor reu╚Öi s─â regenereze gazonul uscat, iar o cantitate prea mare nu este benefic─â, deoarece poate provoca putrezirea r─âd─âcinilor. Semnul c─â este mult prea mult lichid în sol este apari╚Ťia unor b─âl╚Ťi la suprafa╚Ť─â, dup─â irigare.

 

O aten╚Ťie special─â este acordat─â gazonului abia sem─ânat, recomandându-se ca, în primele s─âpt─âmâni ╚Öi pân─â la încol╚Ťirea ╚Öi cre╚Öterea ierbii, lucr─ârile s─â fie f─âcute în a╚Öa fel încât p─âmântul s─â fie umed în tot decursul zilei. Dup─â cre╚Öterea ╚Öi îndesirea gazonului, sunt suficiente una, dou─â ud─âri pe zi, dac─â temperaturile sunt ridicate ╚Öi precipita╚Ťiile lipsesc. 

 

În concluzie, irigarea gazonului în mod corect, ╚Ťinându-se cont de recomand─ârile speciali╚Ötilor, poate s─â fac─â diferen╚Ťa între o gr─âdin─â ordonat─â, bine îngrijit─â, ╚Öi una neglijat─â, cu un aspect dezolant. Bineîn╚Ťeles, pentru un aspect general ordonat, vei avea nevoie de mai multe scule de gr─âdin─â, pentru a te putea îngriji corespunz─âtor de aspectul acesteia.

Suport clienti 08:00 - 18:00 Luni - Vineri (comenzi online non-stop)

0753-852-922 contact@viata-la-tara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!