🌤 📞 Comenzi telefonice intre orele 08.30 - 18.00 / Luni - Vineri. La 0753 852 922

Încărcarea bateriei auto - Cum te ajută un redresor și ce simptome prezintă o baterie descărcată?

Încărcarea bateriei auto - Cum te ajută un redresor și ce simptome prezintă o baterie descărcată?

Încărcarea bateriei auto - Cum te ajută un redresor și ce simptome prezintă o baterie descărcată?

Pentru orice autoturism, există o serie de componente în lipsa cărora mașina nu poate să funcționeze în mod corect sau chiar deloc. Printre cele mai importante sunt bateriile. În cazul în care bateria autoturismului nu mai pornește, același lucru se va întâmpla și cu mașina. Rolul bateriei este acela de a acționa motorul. Astfel, atunci când această funcție nu mai poate fi îndeplinită, întreaga mașină nu va mai putea porni și nu se va mai putea deplasa. Spre deosebire de motor, care se poate defecta doar în situații excepționale sau după o perioadă de timp foarte îndelungată, bateria este predispusă la probleme într-o măsură mult mai ridicată. 

 

Bateria se poate descărca după ce este atins un anumit termen de utilizare, moment în care trebuie înlocuită. În același timp, chiar și cei mai buni acumulatori auto pot să se descarce în mod accidental. Dacă prima categorie de descărcare, respectiv atingerea duratei limită de viață, este ireversibilă, descărcarea accidentală poate fi remediată în așa fel încât bateria să poată fi utilizată în continuare. Descărcarea accidentală se poate rezolva rapid și simplu, astfel încât bateria să își poată relua rolul în timp imediat. Află din acest articol cum apare fenomenul de baterie descărcată și cum se poate realiza o încărcare a bateriei auto cu un redresor auto. 

  

 

1. Încărcarea bateriei auto - Cum te ajută un redresor să încarci acumulatorul

 

Parte din categoria produselor de bricolaj, redresorul este cea mai practică variantă prin care poți să realizezi o încărcare de baterie auto la domiciliu. Motivul principal pentru care merită să apelezi la un redresor este acela că el îți permite să repui bateria mașinii în funcțiune fără a fi necesară prezența unui al doilea autoturism. Popularitatea acestui tip de echipament a determinat apariția unei game variate de opțiuni, din care fiecare utilizator poate să aleagă soluția potrivită pentru nevoile sale. Există chiar redresoare portabile, care au în dotare microprocesoare. Acestea pot realiza și o radiografie a acumulatorului, identificând cu brio factorii care determină funcționarea defectuoasă a bateriei. 

 

Exista mai multe cauze de descărcare a bateriei auto, iar redresorul poate să te ajute să le identifici rapid, pe lângă faptul că poate să repună în funcțiune acumulatorul. Acesta este unul dintre avantajele pe care le oferă aceste echipamente utilizatorilor, însă există și altele cel puțin la fel de importante. Iată care sunt celelalte argumente pentru care merită să încerci o încărcare de baterie auto cu redresor:

 
  1. Capacitate foarte mare de încărcare - redresoarele moderne sunt produse cu ajutorul unor tehnologii extrem de eficiente. Acestea le garantează o capacitate de încărcare ridicată, oferind și o tensiune de încărcare a bateriei auto aflată la nivel optim. Cele mai performante modele pot încărca bateriile până la 500 A. Este important ca încărcarea bateriei să se facă în condiții optime, deoarece o tensiune prea mică poate să cauzeze o nouă descărcare prematură a acumulatorului. 

 
  1. Putere ridicată - puterea unui redresor performant poate să depășească și 430 W. Aceasta este garantul faptului că redresorul are capacitatea de a încărca în mod simultan mai multe baterii. Prin comparație, varianta clasică a încărcării cu ajutorul bornelor, de la altă baterie auto, nu permite conectarea decât a unui singur acumulator la sursa de energie. 

 
  1. Adaptabilitate - redresoarele de calitate funcționează la temperaturi de 0 - 40 de grade Celsius. Astfel, le poți folosi atât pe timp de iarnă, cât și în perioadele caniculare. De asemenea. redresoarele bune sunt portabile și pot fi deplasate oriunde ai putea avea nevoie de o reîncărcare. De asemenea, redresoarele sunt eficiente atât în relație cu bateriile mașinilor mici, cât și cu cele ale vehiculelor de tip SUV, tractoare, TIR-uri sau furgonete. 

 
  1. Timp de încărcare a bateriei auto redus - contextul este foarte important atunci când vine vorba despre descărcarea bateriei auto. Dacă se întâmplă ca această problemă să apară atunci când ești în locuri izolate, noaptea, pe timp de iarnă, gravitatea situației este una cum nu se poate mai ridicată. Un redresor îți garantează repunerea în funcțiune a bateriei mașinii într-un timp care nu depășește 3 ore. Este vorba despre o încărcare completă, care îți garantează faptul că vei putea ajunge rapid într-un loc sigur.

 

 
  1. Diagnoză și atenționare - modelele performante de redresoare dispun de sisteme de diagnoză care analizează acumulatorul și identifică problemele care determină descărcarea prematură a acestuia. Totodată, pe parcursul procesului de încărcare, aceste sisteme identifică orice potențială supraîncărcare și o evită. Tot cu ajutorul sistemului de diagnoză, poți afla dacă bateria mașinii este compromisă sau descărcarea este pur accidentală și nu este necesară înlocuirea completă a acumulatorului. În ceea ce privește semnalele de atenționare, redresorul are capacitatea de a informa utilizatorul atunci când clemele pentru încărcare nu sunt montate în mod corect. 

 

 

1.1. Încărcarea bateriei auto la domiciliu, pas cu pas

 

După ce ai descoperit care sunt toate beneficiile majore pe care ți le poate oferi un redresor auto, cu siguranță îți dorești să afli care sunt pașii implicați în procesul de încărcare a unei baterii descărcate complet, chiar la domiciliu. Cu ajutorul unui redresor de calitate, este foarte ușor să reacționezi atunci când se descarcă bateria peste noapte. Iată ce ai de făcut:

 

Pasul 1 - prima acțiune pe care trebuie să o întreprinzi pentru a-ți putea încărca acumulatorul auto cu ajutorul unui redresor este demontarea bateriei de pe autoturism. Trebuie să te asiguri că faci acest lucru fără ca elementele metalice ale caroseriei auto să intre în contact cu clemele bateriei, pentru evita scurtcircuitele. Se scoate mai întâi clema cu bornă pozitivă, urmată de cea cu bornă negativă. 

 

Pasul 2 - după ce ai scos bateria prin îndepărtarea clemelor exact în această ordine, următorul pas este să fixezi redresorul pe poziția de încărcare, la 12V. Apoi, se introduce redresorul în priză și se conectează cleștii de încărcare la baterie. În acest moment, începe procesul de încărcare. Odată finalizat, vei fi atenționat de către redresor.

 

Pasul 3 - odată finalizat procesul de încărcare, este necesar să deconectezi bornele de încărcare de la baterie, pentru că urmează reconectarea acumulatorului la autoturism. Nu uita să scoți redresorul din priză, după ce bateria s-a încărcat. 

 

Pasul 4 - după ce încărcarea a fost completată, trebuie să motnezi din nou bateria pe autoturism. Se conectează mai întâi borna cu simbolul “-“, urmată de cea marcată cu simbolul “+“. Este foarte important să respecți această ordine și să pui procesul în aplicare cu deosebită atenție. 

 

Dacă bateria a fost încărcată, reconectată la autoturism, iar mașina poate să pornească fără probleme, poți spune că ai finalizat procesul de încărcare cu redresor. Aparatul poate fi depozitat din nou la locul său de păstrare, iar tu îți poți folosi din nou mașina, fără grija că vei rămâne fără energie. Atenție! Dacă redresorul tău dispune de sistem de diagnostic care te informează cu privire la starea precară a acumulatorului, este necesar să te deplasezi cu prima ocazie la un service, pentru a schimba acumulatorul. 

 

1.2. Când este de evitat procesul de încărcare a bateriei auto cu redresor?

Există și situații în care trebuie evitată încărcarea acumulatorului auto. Bateria poate să nu mai fie eficientă și din alte motive decât descărcarea sa neașteptată, iar principalul este reprezentat de defectarea acumulatorului. Este imperios necesar să se evite încărcarea unei baterii defecte. Pentru a-ți da seama dacă bateria este defectă, trebuie să o analizezi cu atenție înainte de a o reîncărca. 

Un semnal al defectării este reprezentat de prezența umflăturilor și perforațiilor. Acestea pot provoca scurgeri de acid, iar în cazul în care conectezi cabluri de reîncărcare fie la redresor, fie la o altă baterie auto, riscul de explozie este foarte ridicat. Dacă ai încărcat deja bateria, iar aceasta nu răspunde la la cuplarea contactului, cel mai probabil este defectă. 

 

În situația în care te lovești de această problemă, trebuie să verifici conexiunile, cablurile și alternatorul. Este de evitat, în orice caz, să încerci să încarci din nou bateria. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te deplasezi imediat cu acumulatorul la un service autorizat. De altfel, această măsură este foarte bună chiar și atunci când reușești să faci acumulatorul să funcționeze din nou, după o descărcare prematură. 

 

 

2. Motive și simptome de baterie descărcată

Există mai multe răspunsuri pentru întrebarea “De ce se descarcă bateria auto?”. Pentru a avea o imagine foarte clară asupra potențialelor cauze care ar putea determina o astfel de problemă, este important să cunoști bine rolul bateriei. Acumulatorul auto are menirea de a oferi energie dinspre motor spre bujii și de a aprinde combustibilul. Tot cu ajutorul bateriei se pun în funcțiune toate sistemele de iluminare auto, ventilația, sistemul de navigație și aparatura radio. În lipsa unei baterii funcționale, niciunul dintre aceste elemente nu va mai funcționa în mod corect. Principalele simptome ale unei baterii auto descărcate sunt următoarele:

 
  • lumina farurilor pâlpâie;

  • mașina pornește dificil;

  • sistemul de alarmă încetează să funcționeze;

  • mașina nu mai pornește deloc. 

 

Totodată, mașinile foarte moderne pot să te atenționeze prin semnale sonore sau prin leduri din bord cu privire la descărcarea acumulatorului. Un amănunt important de care trebuie să țină cont orice posesor de autoturism este reprezentat de faptul că descărcarea bateriei auto în mod prematur poate fi prevenită, deoarece unele cauze țin și de modul de utilizare a mașinii.

 

2.1. Principalele cauze de descărcare a bateriei auto

Există mai multe cauze de descărcare a bateriei auto. O baterie descărcată complet poate fi una care și-a atins durata maximă de viață. În același timp, o baterie care poate fi repusă în funcțiune cu ajutorul redresorului poate ajunge în această ipostază și din cauza posesorului auto. Iată care este lista completă a motivelor pentru care acumulatorul mașinii tale poate necesita o reîncărcare sau chiar o înlocuire completă:

 
  1. Bateria s-a consumat - altfel spus, bateria a ajuns la finalul ciclului său de viață. Acest lucru este inevitabil în cazul oricărui acumulator auto. Durata de viață a unei baterii obișnuite este de 3-4 ani, în funcție de indicațiile producătorului și de modul de utilizare a acumulatorului. Odată cu atingerea acestui termen, bateria trebuie înlocuită. În același timp, există și posibilitatea ca în ultima perioadă a ciclului său de viață, acumulatorul să înceapă să dea rateuri și să fie necesară redresarea sa, pentru fructificarea la maximum a potențialului bateriei.

 
  1. Erori de utilizare - este vorba despre clasicele situații în care șoferul uită aprinse farurile sau oprește motorul, dar folosește în continuare aparatul radio sau  navigația GPS. Aceștia reprezintă consumatori importanți, care vor accelera consumul energiei produse de către bateria mașinii. Dacă uiți farurile aprinse peste noapte, de pildă, nu ar fi o surpriză să îți dai seama că mașina ta nu mai pornește. de dimineață.

 
  1. Consum necorespunzător - anumite componente ale autoturismelor pot să genereze un consum defectuos al energiei produse de către baterie. oate fi vorba despre sisteme de navigație de slabă calitate sau aparate radio sau becuri proaste. Acestea pot funcționa chiar și după ce mașina a fost oprită și contactul închis. Apare, astfel, fenomenul de consum parazitar care poate epuiza în mod neprevăzut bateria auto. 

 
  1. Temperatura extremă - căldura puternică este o cauză semnificativă pentru care bateriile auto se descarcă în mod prematur. Cu atât mai mult, gerul creează probleme foarte mari. Nu de puține ori, șoferii se trezesc pe parcursul iernii că bateria lor nu mai funcționează. Acest lucru este provocat de acumularea cristalelor de sulfat care accelerează descărcarea acumulatorului. 

 

 

De foarte multe ori, mecanicii auto recomandă pornirea autoturismului și lăsarea în funcțiune pe loc, timp de 5-10 minute, înainte de a porni la drum. Această măsură are darul de a încărca bateria și de a-i permite să se regenereze, mai ales după o noapte friguroasă. Pentru situațiile în care nu poți porni autoturismul, din cauza descărcării acumulatorului, alege să folosești un redresor. 


Pe site-ul nostru găsești atât produse noi, cât și produse resigilate care te vor ajuta să remediezi rapid problemele din gospodărie. Îți oferim variante performante de redresor, precum și soluții rezistente de acumulatori. Investește în echipamente de calitate și obține rezultate eficiente în orice proces ai de desfășurat în cadrul gospodăriei!

Suport clienti 08:00 - 18:00 Luni - Vineri (comenzi online non-stop)

0753-852-922 contact@viata-la-tara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!