🌤 📞 Comenzi telefonice intre orele 08.30 - 18.00 / Luni - Vineri. La 0753 852 922

Cum se face cidrul? Iată din ce este făcut cidrul și ce unealtă te ajută să îl obții la o calitate excelentă

Cum se face cidrul? Iată din ce este făcut cidrul și ce unealtă te ajută să îl obții la o calitate excelentă

Cum se face cidrul? Iată din ce este făcut cidrul și ce unealtă te ajută să îl obții la o calitate excelentă

Băuturile, la fel ca mâncarea, reprezintă elemente necesare în viața oamenilor. Ele contribuie la satisfacerea unor nevoi de bază, însă te ajută și să obții satisfacție și momente de relaxare. Printre cele mai populare băuturi, inclusiv în țara noastră, este cidrul. Acesta impresionează prin aciditatea ta, prin gustul delicios, dar și prin varietatea bogată în care poate fi găsit în oferta magazinelor din România. Și nu doar în țara noastră este cidrul popular, ci și în alte regiuni ale lumii. Motivele sunt similare, pentru că oamenii de peste tot sunt mereu în căutarea unor băuturi delicioase, care să poată fi consumate atât în momentele de repaus de acasă, cât și în cadrul întâlnirilor și petrecerilor cu prietenii. 

 

Însă nu doar în magazine poți identifica aceste băuturi savuroase. Trebuie să știi că poți obține cidru chiar la tine acasă, bazându-te pe ingrediente pe care le cunoști foarte bine și având certitudinea că utilizezi doar variante de calitate. Există o mulțime de variante de cidru pe care le poți consuma. De asemenea, există la fel de multe variante pe care le poți obține chiar la tine acasă. Află în continuare care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a obține băutura ta preferată, cum se face cidrul și de ce echipamente te poți folosi pentru a-ți ușura misiunea. În plus, te invităm să descoperi în acest articol și care sunt regiunile din lume în care cidrul se bucură de o popularitate fantastică!

 

Cuprins

 
  1. Cum se face cidrul și ce reprezintă el?

 
  1. Cum se face cidrul și care sunt echipamente necesare pentru obținerea fructelor și etapele procesului?

 

1. Cum se face cidrul și ce reprezintă el?

 

Conform definiției din dicționar, cidrul este o băutură alcoolică fabricată la nivel casnic sau industrial, prin intermediul procesului de fermentare a sucului de fructe. Este vorba despre o gamă foarte variată de fructe, în ciuda miturilor conform cărora doar cidrul de mere este natural și recomandat a fi consumat. Însă despre variațiile de cidru pe care le poți consuma îți vom vorbi mai multe în cele ce urmează. Este foarte important de subliniat faptul că cidrul este o băutură bazată 100% pe suc de fructe, fără a fi adăugate elemente precum apa, zahărul, aromele, coloranții sau conservanții care pot fi utilizate în rețetele altor băuturi răcoritoare. În același timp, este foarte important să înțelegi cum este posibil ca o băutură atât de gustoasă și savuroasă să fie obținută fără folosirea acestui tip de ingrediente.

Concret, pulpa fructelor folosite la producerea cidrului conține microfloră epifită care are în componență drojdii. Acestea fermentează și se transformă în alcool, iar băutura reprezentată de sucul de fructe este transformată în băutură alcoolizată, cu un conținut de dioxid de carbon dizolvat. Acesta poate să fie prezent într-o cantitate mai mică sau mai mare.  Este important să știi că variantele de cidru calitative au un grad alcoolic de 8% vol. alc. maxim. În magazine vei găsi foarte multe variante îmbuteliate cu 4,5% vol. alcool sau chiar cu o concentrație mai mică. Acestea sunt diluate, de cele mai multe ori, cu apă. În cel mai bun caz, se folosește pentru diluare suc de fructe. În plus, ține cont că orice cidru care conține altceva în afară de suc de fructe lăsat la fermentat nu reprezintă cidru!

 

Din ce se face cidrul și care este cea mai populară variantă

 

Așadar, acum știi ce este cidrul și cum se formează acesta, din punct de vedere tehnic. Însă un subiect de mare interes este din ce se face cidrul. Există mai multe variante pe care le poți găsi în comerț, dar și pe care le poți produce chiar tu, cu ajutorul unor unelte de zootehnie ușor de utilizat și foarte practice. Majoritatea oamenilor vor să afle ce este cidrul de mere și cum se produce acesta, însă sunt foarte mulți pasionați de băuturile din această categorie interesați și de ce este cidrul de fructe de pădure. Răspunsul, în cazul ambelor întrebări, este unul similar. Cidrul rămâne aceeași băutură obținută ca urmare a fermentației sucului de fructe, însă iată care sunt fructele din care poate fi acesta obținut: mere, pere, flori de soc, coacăze, dude, zmeură, fragi, vișine și cireșe, smochine, mure, afine, gutui, agrișe, caise, prune.

 

Diversitatea variantelor de cidru este de-a dreptul remarcabilă, iar celor menționate anterior le pot fi adăugate și altele. În funcție de preferințele consumatorului, din orice fruct se poate obține o astfel de băutură savuroasă, atât timp cât fructele sunt lăsate să fermenteze așa cum trebuie. În același timp, este cât se poate de adevărată și afirmația că cidrul de mere reprezintă cea mai populară variantă a acestei băuturi, la nivel global. În toate țările în care se consumă cidrul, cele mai vândute și fabricate sortimente sunt cele de mere. O altă variantă foarte populară este cea a cidrului de pere, însă aceasta este mai puțin consumată decât cea din pere. 

 

În ce zone ale lumii este apreciat cidrul?

 

Cidrul de pere, așa cum ai aflat mai devreme, este a doua cea mai populară variantă la nivel global. În Marea Britanie, el are chiar o denumire specială. Este vorba despre “perry“, pe care băutura pe bază de suc de pere a primit-o în urmă cu foarte mulți ani. Chiar și în Regat, însă, cidrul de mere este cel care domină preferințele consumatorilor. De altfel, în Marea Britanie se înregistrează cel mai mare consum de cidru per cap de locuitor și se găsesc și multe dintre cele mai importante companii producătoare din întreaga lume. Se estimează că, în Anglia și în celelalte țări care formează Regatul, se consumă anual mai bine de 500 de milioane de litri de cidru!

 

Această băutură este foarte populară și în Franța (Normandia și Bretania), Germania, Spania (Asturia și Țara Bascilor) și Elveția. Este interesant că în zona de sud a Normandiei se bucură de o popularitate deosebită și cidrul de pere. Acesta este o băutură consumată în cantități mari și în Suedia. Înainte de a-ți prezenta etapele obținerii cidrului și ustensilele necesare pentru a produce această băutură delicioasă chiar la tine acasă, trebuie să știi și că există o băutură care poate fi caracterizată drept cidru la un nivel superior. Este vorba despre celebra Calvados, care nu conține alte ingrediente, însă beneficiază de o distilare suplimentară. Dubla distilare a cidrului duce la creșterea concentrației de alcool până la 40%, fiind astfel obținută o băutură extrem de populară în Franța.

2. Cum se face cidrul și care sunt echipamentele necesare pentru obținerea fructelor și etapele procesului

Foarte mare parte din consumul de cidru înregistrat la nivel global este realizat pe baza produselor fabricate la nivel industrial. La fel ca în Statele Unite ale Americii, Franța sau Anglia, și în România poți să găsești pe rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor variante de cidru. Însă puține dintre acestea au calitatea pe care o poate oferi unui adevărat cunoscător variantele calitative de cidru de casă. Așa cum ai aflat pe parcursul capitolului 1 al acestui articol, sunt mai multe răspunsuri la întrebarea “Din ce este făcut cidrul?“. Pentru a detalia etapele de obținere la nivel casnic a acestei băuturi, vom lua în considerare cea mai populară opțiune: cidrul de mere. Pentru a-l produce pe cont propriu, ai nevoie de:

 
  • mere - firește, nu poți obține cidru de mere fără mere, deci asigură-te că ai o cantitate suficientă la dispoziție;

  • cuțit pentru curățarea fructelor. Acesta trebuie să fie inoxidabil;

  • recipiente pentru depozitarea și procesarea merelor;

  • tratamente pentru corectare și drojdie pentru fermentație;

  • recipiente pentru păstrarea cidrului, după ce acesta este produs;

  • unealtă de zdrobire mere - Poate fi vorba despre zdrobirea electrică sau zdrobirea manuală a fructelor. 

 

Etapele obținerii cidrului

 

Pentru a avea garanția că obții o băutură de calitate, de care să te bucuri cu adevărat și pe care să o poți împărți și cu prietenii sau familia, este foarte important să respecți etapele procesului de realizare a cidrului și să nu neglijezi nicio parte a procesului. Iată care sunt aceste etape și ce implică fiecare dintre ele:

 
  1. Sortarea fructelor - în cazul merelor, procesul de sortare este unul relativ simplu, deoarece merele sunt fructe de dimensiuni generoase. Acest lucru îți permite să observi cu ușurință atunci când un măr nu este unul de calitate sau prezintă zone în care este stricat. Fructele pe care le folosești la cidru trebuie să fie 100% sănătoase și coapte. În cazul în care există doar mici defecte la nivelul unui măr, îl poți înlătura cu ajutorul cuțitului inoxidabil. După ce le-ai selectat, merele trebuie să fie curățate tot cu același cuțit, iar apoi spălate foarte bine!

 
  1. Zdrobirea fructelor - dacă te întrebi cum zdrobim merele, în așa fel încât totul să fie ușor și rapid, soluția este una singură: utilizarea unei zdrobitoare. Aceasta trebuie pusă în funcțiune și folosită imediat după ce fructele au fost sortate și curățate. În cazul în care sunt lăsate mai mult timp fără a fi zdrobite, merele se vor oxida. Fie că alegi zdrobitoare electrică sau o variantă manuală, este important să o utilizezi imediat după curățarea fructelor.

 
  1. Macerarea fructelor - această etapă nu este necesară, în cazul în care vrei să produci cidru de mere, deoarece aceste fructe conțin tanin și se oxidează foarte rapid. Însă fructele precum cele de pădure, prunele sau caise necesită să fie lăsate la macerat pentru o perioadă, deoarece în acest mod vor produce mai mult must. 

 
  1. Limpezirea sucului - după ce a fost obținut sucul, fie prin zdrobire, fie prin macerare, acesta trebuie să fie foarte bine limpezit înainte de a fi lăsat să fermenteze. Pentru o limpezire optimă, se apelează la sulfitare. Adică se adaugă 5-10 grame de dioxid de sulf la 100 de litri de lichid. Amestecul este lăsat peste noapte, iar a doua zi vor fi observate depuneri pe fundul vasului. Ceea ce rămâne deasupra depunerilor se extrage cu ajutorul unui furtun și reprezintă sucul 100% curat.

 
  1. Corectarea - în cadrul acestei etape sunt vizate aciditatea și aroma. Merele sunt fructe dulci și nu necesită zahăr adăugat, pentru ca cidrul să aibă o aromă plăcută. Însă în cazul gutuilor sau prunelor, de pildă, ar putea fi nevoie să adaugi zahăr pentru a corecta aroma, după propriile preferințe. Și aciditatea poate fi ajustată, prin adăugare de apă fiartă și răcită. De asemenea, poți folosi și acid citric, tot cu același scop. 

 
  1. Fermentația - poate cea mai importantă parte a procesului de obținere a cidrului este etapa de fermentare. În cadrul acestei etape, lichidul (mustul) trebuie lăsat la fermentat în vase speciale dotate cu pâlnie sau damigene simple, acoperite cu un dop de vată. Acesta poate să fie îmbibat în metabisulfit, pentru un proces de fermentație rapid și eficient. În orice caz, fermentația trebuie să se facă într-un mediu controlat, în care temperatura să nu depășească valoarea de 11 grade Celsius. Etapa aceasta poate să dureze de la o lună, până la două luni. 

 
  1. Extragerea și depozitarea - după ce etapa de fermentație s-a încheiat, cidrul poate fi extras și depus în recipiente mai mici decât damigeana în care a fost depus pentru fermentație. Este important ca acestea să fie produse tot din sticlă și să se poată etanșa foarte bine. Se recomandă ca cidrul să se depoziteze în medii în care temperatura să fie în jurul valorilor de 8 - 10 grade Celsius.

 

Acestea sunt, așadar, toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști cum se face cidrul, ce echipamente și ingrediente sunt necesare, dar și care sunt condițiile de producere și păstrare a acestei băuturi atât de gustoase. Ține cont de etapele prezentate și poți obține chiar la tine acasă o băutură sănătoasă și savuroasă, ideală pentru orice perioadă a anului.

 

Pe viata-la-tara.ro îți oferim acces la o gamă variată de accesorii pentru grădină și scule de bricolaj. Tot la noi găsești zdrobitoare, ideale pentru obținerea cidrului, precum și a vinului. Investește în scule de calitate și bucură-te de o activitate productivă în gospodărie! Totul, la prețuri mai mult decât excelente!

Suport clienti 08:00 - 18:00 Luni - Vineri (comenzi online non-stop)

0753-852-922 contact@viata-la-tara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!