🌤 📞 Comenzi telefonice intre orele 08.30 - 18.00 / Luni - Vineri. La 0753 852 922

Rețete de furaje pentru porci

Rețete de furaje pentru porci

Rețete de furaje pentru porci - Creșterea și îngrășarea în funcție de anotimp și de greutate

 

 

Porcii sunt animale extrem de apreciate pentru carnea lor, fiind crescute aproape în fiecare gospodărie sau fermă. Hrana lor este foarte importantă dacă se dorește o îngrășare corespunzătoare. În acest sens, se folosesc diferite nutrețuri concentrate, dar și făinuri provenite din leguminoase sau nutrețuri verzi, urmărindu-se realizarea unui transfer cât mai optim între nutrienții din alimentele necesare, nutrienții existenți în carnea animalului și organismul uman. Pentru a reuși îngrășarea porcilor, se vor respecta diferite norme adecvate, care presupun alegerea corectă a rețetelor de furaje, pregătirea și verificarea calității hranei. 

 

În articolul de mai jos vei descoperi câteva rețete pentru hrănirea porcilor în funcție de anotimp, dar și în funcție de vârsta lor. 

 

Cuprins

1. Rețete pentru hrănirea porcilor în funcție de anotimp: uruială și furaje

2. Rețete pentru hrana purceilor de la înțărcare până la sacrificare

 

Rețete pentru hrănirea porcilor în funcție de anotimp: uruială și furaje

 

 

În funcție de anotimp diferă și hrănirea porcilor. În perioada de vară, este important ca animalele să fie scoase pe pășune sau în padocuri mari, unde se vor hrăni cu trifoi sau lucernă proaspătă. În perioada de iarnă, rația zilnică a unui porc trebuie să conțină: 10 până la 15 kg de sfeclă furajeră tocată, lucernă, trifoi sau floare de fân și nutrețuri concentrate combinate. Ca hrană suculentă se pot oferi porcilor morcovi rași, sub formă crudă. De asemenea, este indicat ca, indiferent de sezon, porcul să aibă hrană suplimentară și apa necesară, curată și proaspătă, la temperatură de 8-12 grade Celsius.

 

Hrana poate fi cumpărată din comerț, fabricată după rețete specifice pentru fiecare vârstă, dar există și posibilitatea folosirii resurselor de cereale din producție proprie. Acestea pot fi tocate cu ajutorul unei mori de măcinat care ușurează munca, prelucrând rapid orice fel de boabe, pe care le transformă în uruială. 

 

Rețete pentru hrana purceilor de la înțărcare până la sacrificare



Alimentația porcilor diferă în funcție de vârstă, de sex sau de alte particularități, așa că gospodarul trebuie să dețină câteva informații înainte de a se apuca de creșterea și îngrășarea porcilor.

 
  • Scroafele lactante au nevoie de furajare discreționară. Rețeta de hrană pentru aceasta va fi următoarea: 7 kg/zi de furaje sau mai mult, apă din abundență pentru a stimula producția de lapte. Dacă se dorește înțărcarea, scroafele nu vor primi hrană și apă timp de 24 de ore. După această perioadă, se va oferi o furajare stimulativă, primind la a patra zi de la înțărcare 3 kg nutreț combinat (reteta 0-5), cu nivel de 14,5% proteină brută. Rația unei scroafe care alăptează trebuie să cuprindă: 4-5 kg concentrate, 8 kg suculente și 1 kg fibroase. Se adaugă calciu și sare de bucătărie;

 
  • Vierii au nevoie de un alt amestec de hrană, pentru că trebuie să se mențină un echilibru al masei corporale. Dacă furajarea nu este suficientă, atunci rolul vierului nu va fi îndeplinit cu spor. Se recomandă un consum zilnic de 3 kg de nutreț combinat și folosirea ovăzului;

 
  • Purceii sugari primesc furaje ca un supliment de hrană la laptele mamei. Înțărcarea se produce la 4 sau 6 săptămâni, iar hrana este alcătuită din nutrețuri combinate, amestecate cu lapte praf. Când purceii sunt tineri, se poate oferi o rețetă compusă din 1 linguriță de sare, o lingură cretă, 1 kg cereale, 40 grame grăsimi furajere, 100 grame drojdie furajeră;

 
  • Porcii trebuie hrăniți în așa fel încât să se obțină o îngrășare zilnică de peste 3 kg chiar. Un amestec de calitate conține de la 5 la 12 ingrediente, cu un raport diferit între ele: iarbă uscată, făină de cereale, drojdie, făină de pește, făină de soia, tărâțe, complexe de vitamine, sare, suplimente de vitamine. Făina de cereale poate fi realizată dintr-un amestec de culturi sau dintr-unul singur (orz, porumb, grâu, ovăz). O rețetă potrivită pentru porcii adulți este următoarea: 40 g cretă, 20 g sare, 800 g orz, 160 g tort de floarea soarelui, 600 g ovăz, 240 g de făină de carne și oase, 320 de grame de făină de lucernă, premix.

 

Amestecurile de furaje sunt diferite (uscate sau umede), în funcție de scopul lor și de vârsta porcului. Alegerea greșită a hranei pentru purcei nu va avea efectele scontate, ducând chiar la îmbolnăvirea sau decesul lor. 

 

În concluzie, respectarea proporțiilor ingredientelor din hrana porcilor este vitală pentru a oferi acestor animale o dietă echilibrată. Cine dorește să nu aibă o astfel de grijă poate să opteze pentru amestecuri furajere de calitate ce se pot achiziționa din comerț.

Suport clienti 08:00 - 18:00 Luni - Vineri (comenzi online non-stop)

0753-852-922 contact@viata-la-tara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!